Friday, January 27, 2023

Anadolu Gezisi Notlari - Turkce Ozet

Ulkemizin kültürel mirasi inanılmaz genis. Gecen yilin sonunda emekli olunca en sonunda bir Anadolu gezisi icin plan yapmaya basladim ve oglumla birlikte Mayıs 2022’de 10 günlük bir Anadolu turuna ciktik. Konya’dan baslayip, Catalhoyuk, Ankara, Hattusa, Yazilikaya, Alacahoyuk derken Ankara’dan Mardine uctuk. Mardin’de 3 gun kaldıktan sonra Diyarbakir’a oradan da Urfa’ya geçtik. Urfa’da Via Maris ile tur’a katılıp Gobeklitepe, Karahantepe, Nemrut, Harran, Sogmatar yaptık.


Sehirler arası tum ulaşım, otel ve transferleri ben organize ettigim icin biraz zamanimi aldi ama çok guzel bir gezi oldu.

Oncelikle eğer minimum stres olsun isterseniz bir tura katilmanizi oneririm. Tum bu sehirleri kapsayan bir tur yok ama, geziyi 2-3 kısima bolebilirsiniz. Fest Travel ve Antonina’yi tur şirketi olarak  oneririm. Fest Travel içlerinde en pahalı ama en profesyonel olan ve kültür turlarında 1 numara. Onlarla giden bir çok arkadaşım memnun kaldı. Antonina ile ilgili de çok pozitif feedback duydum. Benim Via Maris’i secme sebebim, spiritüel yaklaşmaları, gezi sırasında Shamanik calışmalar ve meditasyonlar yapılmasıydi. Turda hem resmi bir rehber (ki kendisi tarihci), hem arastirmaci yazar, GokTurk Ramu, hem de  bir Shaman (Ates Saman) vardi. Tura katılmasak, 2 gun icinde bu kadar çok yeri gezemezdik.


Eger Urfa, Gobekli Tepe, Karahan Tepe ve Harran’i  kapsayan bir tur alırsanız, turu uzatıp diger sehirlere kendiniz de gidebilirsiniz.


Urfa, Mardin ve Diyarbakir’a Istanbul’dan düzenli ucuslar var. Yanliz sezonda doluluk artabilir. Bahar ve sonbahar ayları en popüler zaman. Biz Mayıs sonu oradaydık ve hava çok guzeldi, bizden sonra aniden sicaklik 30 derecelerin üstüne cikti. Ayrıca bizim turdan bazı kisiler Urfaya uçak bileti bulamadıkları icin Antep’e uçup, otobüs ile gelmek zorunda kaldilar. Yuksek sezonda giderseniz rezervasyonu erken yapmanızı tavsiye ederim. 


Konya

Mevlananin mezarı ve Kultur merkezi
Sems’in mezarı & Camii
Kece ustası Celaleddin Berberoğlu Atolyesi (Destegül)
Iplikci Cami ve Sadirvani
Serafettin Camii
Aziziye Camii 
Alaadddin tepesi ve Camii
Karatay Medrese
Ince Minare Cami
Arkeoloji Müzesi
Bedesten Carsi
Panorama Minyatür Müzesi

Savas Gazileri Aniti ve Muzesi

Meram’da: Seyh Sadrettin Konevi Turbesi, Tavus Baba Turbesi ve Atesbaz Veli Turbesi (biz goremedik, bir daha ki sefere!)

Restaurant: Tarihi Mengüç Caddesindeki restaurantlar (kahvalti icin Somatci), ve sehir merkezinde Safran Restaurant

Otel: Biz Hilton Garden Inn’de kaldik, muhtesemdi. Mevlana’ya 15 dk. yürüme mesafesinde ve Minyatür Müzesi yanında

Mayda Turizm ve rehberimiz İlker Bey’in profesyonelliği ve bilgisinden çok memnun kaldık.


Ankara

Anadolu Medeniyetleri müzesi icin yarim gun ayirmanizi oneririm, hatta sadece bu müze icin Ankara’ya günübirlik gitmeye bile deger. Anıtkabir ve Müzesi, 1. ve 2. Meclis binaları, Haci Bayram Veli türbesi ve yanındaki Augustus tapinagi , Ankara kalesi (biz cikmadik), eski Ankara evleri, Seymenler parki mutlaka görülmeli.

Ankara Ulus’ta Radisson Blu otelinde kaldık, vasat ama merkezi bir bolgedeydi. Hem Meclis binalarına yürüme mesafesinde, hem Kugulu Parkin karsisindaydi. Eskiden çok popüler olan bu park şimdilerde çok tekin değilmiş megerse. Ankara’da bizi günübirlik Hattusa’ya Bizim Ada Turizm goturdu. Kesinlikle tavsiye ederim. Çok profesyoneller ve özellikle rehberimiz , aslında Japonca rehber olan Senem Hanim, Hititoloji öğrencisi (3. Üniversite olarak), çok bilgili ve degerli bir rehber.


Mardin

Sakip Sabancı Kent Muzesi, Mardin Muzesi, Kirklar Kilisesi,, Zinciriye Medresesi, Ulu Cami, Revakli Carsi, Kebapci Rido, Bagdadi restaurant, Cercis Murat Konagi restaurant.

Bu yukarıdakiler Mardin’in eski sehir merkezinde ve hepsi yürüme mesafesinde. Ayrıca Mardin’in etrafinda gorulecek çok yer var. Mutlaka ya araba kiralamanizi, ya transfer servisi kullanmanızı yada tur ayarlamanızı oneririm. Manastirlari gezmenizi (Darul Zafaran ve Mor Gabriel manastiri), Dara Antik sehri,  Nusaybin ve Midyati mutlaka oneririm. Hatta 1 gece Midyatta da kalabilirsiniz.

Bazi restaurantlar (Cercis Konagi ve Bagdadi) çok popüler ve 2-3 gun oncesinden rezervasyon gerekiyor. 

BIz Mardin’de Osmanlı Konağında kaldik, eski tas bir konak, manzara harika ama odalar biraz kucuktu. Mardin’de bizi bir transfer şirketi sahibi Gökhan Bey (Seker turizm) gezdirdi. Kendisi rehber degil zatem manastirlarin kendileri rehberlik sağlıyor, ama su anki aklim olsa Dara’yi rehberle gezmek isterdim.  Gökhan Bey  gayet iyi niyetli ve guvenilir. Transfer servisi olarak kesinlikle tavsiye ederim.

Sehirler arası tum transfer icin de lokal acentalari kullanabilirsiniz. Gokhan bey bizi Mardinden Diyarbakira kadar da goturdu. Yol üstünde Zerzevan Kalesi var, tam yari yolda, Mardin’e 45 dakika uzaklikta. Ben daha once oraya gtmistim ve hatta Zerzevan ile ilgili zoom konuşmaları yaptıgım icin, rehbere ihtiyacimiz yoktu ama oraya gitmek isterseniz bir rehber oneririm.


Diyarbakir

Diyarbakir’da bizi Asur Turizm’den Dogan San teslim aldi. Diyarbakir’i gezecekseniz Dogan Beyi şiddetle oneririm, BIzim kistili zamanımız vardi 4-5 saat icinde bize harika bir Diyarbakir sehir turu verdi. Diyarkabir’da Ulu cami, Diyarbakir surları, Meryem Ana Suryani Kilisesi, Hasan Pasa Hani, Dengbej Evi mutlaka görülmeye deger.

Ben Dogan Beyi baska arkadaslarima da onerdim, hepsi çok memnun kaldılar. Dogan Bey ayni aksam bizi Diyarbakir;dan Urfa’ya da goturdu.


Urfa

SanliUrfa Arkeoloji Muzesi, Mozaik muzesi, Balikli Gol ve Hz. Ibrahim camii, Gobeklitepe, Karahantepe, Harran, Sogmatar, Klaus Schmidt Ani Evi görmeye deger.


Sanliurfa Muzesi icin en az 2-3 saat ayırın derim,  Mozaik muzesi- SanliUrfa müzesinin yanında, görülmeye deger (eğer vaktiniz varsa)

Balikli Gol ve Hz. Ibrahim camii- Aksam saatlerinde çok mistik oluyor. Mutlaka camiler bölgesinde zaman geçirmenizi, Hz. Ibrahimin doğduğu mağarayı ziyaret etmenizi öneririm.

Gobeklitepe- Urfadan yarim saat uzakta, eğer tur almazsanız mutlaka bir rehber tutmanızı öneririm. Ilk gidisimizde hem rehber hem agenta sahibi Ahmet Bey bizi goturmustu (Tel:0542 268 78 98), ikinci gidişimizde Via Maris’in turuna katildik.

Karahantepe henüz kazi aşamasında ve mutlaka oneririm. Tabi Urfa’da Sıra gecesi yapan bir restaurant secebilir, yada arkeolojiye merakliysaniz, Gobeklitepe’yi bulan arkeolog Klaus Schmidt’in dul esi Cigdem Hanimi ziyaret edebilir ve 20 yıl boyunca Kazi evi işlevi goren muhteşem evlerini gezebilirsiniz. Biz ilk gidişimizde Urfa Hilton’da kaldık, bu sefer Cigdem Hanimin evinde kaldık. Cigdem Hanim 1 odasini AirBNB’e veriyor, Klaus Schmidt Ani Evi olarak arama yapabilirsiniz.

Urfa’da Viamaris ile tura katildik, ve ayni gun icinde müze ile baslayip, Gobeklitepe ve Nemrut’a ciktik. Ertesi gun Karahantepe, Harran ve Sogmatat yapıp gece istanbul’a donduk.  Cok yogun bir turdu ama kısa surede çok yeri gorebildik, eğer sindirerek yapmak isteseniz tur sonuna zaman ekleyip kendiniz gezmenizi oneririm.

Herkese iyi gezmeler diliyorum.


Konya and Catalhoyuk

Mayda Travel- Ibrahim Mayda

info@maydatravel.com

Tel: +90 507 7918077

Professional Tour Guide Ilker Yaglier.


Ankara and Hattusas

Bizim Ada Tourism

www.bizimada.com.tr

Yasin Bey + 90 546 4183800

Professional Tour guide: Senem Guzel


Mardin

Seker Rent-a-Car

Gokhan Bey +90-542-5303155

Hotel: Osmanli Konagi 


Diyarbakir

Asur Turizm 

Dogan San

+90-532 474 45 98

info@asurturizm.com.tr

0(412) 235 02 

Urfa

Via Maris Turizm

Neslisah Cevahir

ness@viamaris.com.tr

https://viamaris.com.tr

Rehberler: Gokturk Ramu, Halit Aygat, Ates Saman


Ayrica bu web sitesini de öneririm.

https://www.birhayalinpesinde.com/turkiye

Catalhoyuk 7500 BC


No comments:

Post a Comment